e.e. cummings: Advice to a young poet

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος



 
Μαρία Αγγελίδου
Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος
Εκδόσεις Μεταίχμιο


Η Μαρία Αγγελίδου έχει έναν ξεχωριστό, αξιοθαύμαστο τρόπο να διηγείται ιστορικά γεγονότα στα παιδιά.  Κι αυτό το κατορθώνει μέσα από μια ανάλαφρη, ολοζώντανη και διασκεδαστική πρωτοπρόσωπη αφήγηση που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. 

«… Εγώ την ιστορία αυτή δεν τη λέω με το ποιοι,  που,  πότε, πώς.  Τη λέω με τις τρεχάλες.  Όπως τ’ ακούσατε:  με τις τρεχάλες.  Γιατί είναι μια μάχη που κερδήθηκε τρέχοντας». 

Πανταχού παρών, ιδιαίτερος και αδιάψευστος ο αφηγητής Πόλεμος. «Ήμουν εκεί και τα είδα όλα» επαναλαμβάνει, συνοψίζοντας και αναδεικνύοντας με λογοτεχνική δεινότητα πτυχές και λεπτομέρειες από τις σημαντικότερες μάχες της κλασσικής και της ελληνιστικής εποχής.  Το πιο πάνω απόσπασμα προέρχεται από την πρώτη ιστορία, που αναφέρεται στη μάχη του Μαραθώνα και φέρει τον πρωτότυπο τίτλο «Η μάχη που κερδήθηκε τρέχοντας».   Οι επόμενες ιστορίες, «Ο θρίαμβος των νικημένων», «Ο θρίαμβος των νικητών» και «Η μάχη που δεν ήταν η τελευταία» αναφέρονται στις Θερμοπύλες, τη Σαλαμίνα και τη Μάχη στα Γαυγάμηλα, αντίστοιχα.  Η εμπνευσμένη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή πλαισιώνει καλλιτεχνικά την αφήγηση με έξοχες ζωγραφιές και παραστάσεις παραπέμποντας, ενίοτε, σε αρχαία αγγεία και τοιχογραφίες.

Το βιβλίο ανήκει στη νέα σειρά «ιστορικών παραμυθιών», απευθύνεται σε παιδιά από οκτώ ετών και άνω, επεμβαίνει στο μάθημα της ιστορίας συμπληρωματικά και εκπλήσσει ευχάριστα μικρούς και μεγάλους—κυρίως όμως τους μικρούς—αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα αλλά και απόλαυση.    Επόμενο βήμα η απόκτηση του επόμενων βιβλίων της σειράς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου